Alltså.

Det här tycker jag är viktigt att minnas när vi ger oss ut i kaoset Sverige röstat fram.
Människor har överlag koll på vad de röstade på. Vet att alla kanske inte hängt i småstäderna i typ Norrland etc, men där är faktiskt svenssonrasism och homofobi standard vid matbordet.
ALLA människor har rasistiska fördomar, men 87 % väljer att arbeta emot dem aktivt. Att försöka motverka och uppmärksamma alla sorters stereotyper och fördomar kräver jobb VARJE DAG, från ALLA. Sen finns det de andra. De som faktiskt inte vill ha in andra kulturer, de som faktiskt inte vill att homosexuella ska gifta sig, de som är okej med att kvinnor har lägre lön för "de presterar ju inte lika bra faktiskt!". Etc. Det är _inte_ något konstigt att 13 % röstade på ett rasistiskt, främlingsfientligt och bakåtsträvande parti. För det finns folk i Sverige - och världen - med de här värderingarna - förut var det dock bara åsikter vid matbordet. Idag är det en politik som förs. Och förhoppningsvis ändras det med fakta, och att gamla generationerna - förlåt - försvinner bland annat. Annars kommer det fortsätta tills vi är nästa USA.
 
Men att säga att "13% är inte rasister" är att sätta hoppet i folk som argumenterar om minskad aborträtt, att hjälpa "våra egna"* och annat. Debatten måste tas med grundtanken att folk vet vad de röstar på. Med all politik, alltid.
 
 
*Det finns inga "egna" såklart, vi är alla människor och där behövs hjälpen.<3
#1 - - Lilly:

Du träffar mitt i prick som vanligt. <3

#2 - - K:

Håller dock inte med om att ALLA människor har rasistiska fördomar, barn t.ex. tänker ofta inte i dessa banor förrän man ger dem de intrycken (det är ju rätt sällan man ser barn skilja på sina vänner annat än att de är olika personer). Jag och en vän hade ett föredrag om stereotyper och vi upptäckte att många anser att man ofta tänker i stereotyper (och inte enbart angående människor) för att skaffa sig en uppfattning om världen, normalt sen är ju att man förstår att alla är unika.

Att sedan rösta på ett parti som är uppenbart rasistiskt, vet inte ens vart man ska börja.

Svar: Absolut! Men jag räknar nog inte barn som "åsikter" just för att det är tomma sinnen som får appliceringar.:)

Ja! Fördomar är standard - precis som jag skrev. Men normala arbetar ifrån dem, aktivt varje dag.:)
Alexandra Johansson

Upp